Μου έστειλε μνμ ο Αντώνης και ρωτάει: Ξέρει κανείς κάτι;
Το έψαξα στη διεύθυνση (ηλεκτρονική) που πρότεινε.
…και μετά και σε άλλες!
Όλες ανέφεραν ένα γεγονός!
ή/και την αξιοπιστία της μετάδοσης της “ποιότητας” του γεγονότος:
Κανείς, όμως, δεν ανέφερε τις προτεινόμενες ενέργειες προς αποφυγή των αρνητικών αποτελεσμάτων του γεγονότος (ακόμη και όσοι το περιέγραφαν ως νέο Kozloduy!)
Γι’αυτό δείτε την ενημέρωση από το χημείο του κράτους ή τουλάχιστον διαβάστε τις παρακάτω γραμμές:
-
Αντιμετώπιση περιστατικού μεγάλης έκτασης
Έκχυση υδραργύρου σε ποσότητα μεγαλύτερη των 30 ml (406 γραμμαρίων) αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο άμεσος χώρος θα πρέπει να εκκενωθεί. Μικρότερες ποσότητες μπορούν να καθαριστούν από το υπάρχων προσωπικό με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν η ποσότητα του υδραργύρου είναι μεγαλύτερη των 10gr συνιστάται, ο καθαρισμός να αναλαμβάνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Επικοινωνήστε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τηλ. 210 3359900.
Μέχρι την έλευση ειδικών:
1. ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ. Εάν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο όταν συνέβη το ατύχημα, βεβαιωθείτε ότι δεν έπεσε υδράργυρος στα ρούχα τους, παπούτσια ή άλλα αντικείμενα πριν εγκαταλείψουν το χώρο. ΠΡΟΣΟΧΗ! οι εξερχόμενοι να μην πατήσουν την περιοχή όπου έπεσε ο υδράργυρος. Εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με υδράργυρο θα πρέπει να οδηγηθούν στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει εκτίμηση της μόλυνσης και να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Ο μολυσμένος (αυτός που ήρθε σε επαφή) με υδράργυρο ρουχισμός, παπούτσια ή άλλο αντικείμενο, θα πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε διπλή πλαστική σακούλα, η οποία πρέπει να σφραγιστεί.
2. ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τηλ. 210 3359900 ή/και την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ τηλ. 199.
3. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ. Όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία, τόσο μικρότερη ποσότητα ατμών υδραργύρου θα απελευθερωθεί στον αέρα. Οι ατμοί του υδραργύρου είναι άοσμοι και άχρωμοι.
4. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ Ή ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ για να μην κυκλοφορήσει ο αέρας από το χώρο του ατυχήματος σε άλλα σημεία του σπιτιού ή του κτιρίου.
5. ΚΛΕΙΣΤΕ τις ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ που οδηγούν σε άλλα δωμάτια και ΑΕΡΙΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΧΥΘΗΚΕ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ανοίγοντας παράθυρα ή εξώπορτες.
6. Εάν η έγχυση του υδραργύρου έχει γίνει κοντά σε αποχέτευση, σκεπάστε με χαρτοταινία το άνοιγμα του σωλήνα της αποχέτευσης, ώστε να μη διαρρεύσει από εκεί.
7. Εάν έχετε διαθέσιμο, μπορείτε να ρίξετε στερεό θείο (θειάφι) επάνω στον υδράργυρο, διότι ο τελευταίος αντιδρά με το θείο και σχηματίζει ένωση (σουλφίδιο) η οποία δεν είναι πτητική.
8. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ συνεχίστε τον αερισμό του χώρου ώστε να ανανεωθεί πλήρως ο αέρας του χώρου με ατμοσφαιρικο αέρα.
Για κάθε περίπτωση γεγονότων που δεν γνωρίζετε,
ψάξτε πηγές για να ενημερωθείτε υπεύθυνα,
διασταυρώστε τις πηγές σας, διαβάστε για να μάθετε.
Είναι θέμα ζωής.
…
και μην ακούτε τα παπαγαλάκια.
Είναι θέμα ποιότητας ζωής!
:- )