Χάθηκε ένας δάσκαλός μας και … συνάδελφος -παλιά- στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων!! (Greek)

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ

Σοκ στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Στην άσφαλτο άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ομότιμος καθηγητής φυσικής, Ιωάννης Αντωνόπουλος.
Αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 24χρονος εξετράπη της πορείας του και παρέσυρε τον πρώην πρύτανη που εκείνη την ώρα έκανε τζόκινγκ στο πλακόστρωτο της παραλίας.
Ο οδηγός συνελήφθη, με το Α΄Τμήμα Τροχαίας να διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Έργων και τέλος πρύτανης.
Ήταν ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ και σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Παράλληλα, ήταν συγγραφέας 10 διδακτικών συγγραμμάτων και είχε πάνω από 100 δημοσιεύσεις για επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά ενώ είχε γράψει βιβλίο με τίτλο “Δε γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά”.

Αυτός ήταν ο Γιάννης Αντωνόπουλος

Παρά το αυστηρό ύφος του, ήταν απ’ τους πιο καλαμπουρτζήδες ανθρώπους που έχουν περάσει απο την “ηγεσία” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ευδιάθετος, αλλά και καυστικός… δεν έμενε στους τύπους και πάντα είχε “μια κουβέντα παραπάνω” να πει με τους ανθρώπους που συναναστρέφονταν εντός και εκτός πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλα και η πόλη της Θεσσαλονίκης πενθεί. Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό του Γιάννη Αντωνόπουλου:
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος ήταν πτυχιούχος Φυσικός. Από το 1961 διεξήλθε όλη την πανεπιστημιακή ιεραρχία: άμισθος και έμμισθος βοηθός και επιμελητής στο ΑΠΘ, καθηγητής στο Δημοκρίτειο και τέλος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου. Είχε διδάξει Φυσική σε όλα σχεδόν τα τμήματα του ΑΠΘ και στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκρονικών του «Ευκλείδη», Μεταλλογνωσία στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΔΠΘ, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, και στο Μεταπτυχιακό Υλικών του τμήματος Φυσικής.
Είχε γράψει 10 διδακτικά συγγράμματα και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, έχει δε επισκεφθεί για μετεκπαίδευση και επιστημονική συνεργασία εργαστήρια στο Καίμπριτζ, στο Λίβερπουλ, στο Ντέλφτ, στη Μόσχα, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Στο ΑΠΘ είχε διατελέσει Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Έργων και τέλος Πρύτανης την περίοδο 2003- 2006. Ήταν Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ και Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Έχει εκδώσει το βιβλίο «Δε γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά», και επιμεληθεί 15 ημίωρα τηλεοπτικά επεισόδια με τίτλο: «Η ακαδημαϊκή έκφραση στη Μακεδονία», και 10 με τίτλο «Καλησπέρα σας, κύριε Καθηγητά».

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.