Λαγκάδια: 38ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής

Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 38ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού, ένας θεσμός, έμπνευση και ιδέα του αείμνηστου λογοτέχνη, συμπατριώτη μας, Χρήστου-Νικήτα Στρατολάτη, που διοργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας, στην Αγία Παρασκευή, στα όμαρφα Λαγκάδια μας. Αρκετά μεγάλη, λόγω των γνωστών σε όλους μας συγκυριών, μπορεί να θεωρηθεί η προσέλευση των θεατών

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η γνωστή δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κα Πηνελόπη Γαβρά, η οποία κατάγεται από τα Λουτρά Ηραίας, Γορτυνίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο μουσικός-τραγουδιστής και ερευνητής του δημοτικού τραγουδιού Κώστας Παυλόπουλος, από τα Σαρλέϊκα Ηραίας, Γορτυνίας.
Την κριτική επιτροπή του 38ου Διαγωνισμού αποτελούσαν οι:

  • Βασιλική Παναγιωτο¬πούλου λαογράφος – καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Περικλής Παπαπετρόπουλος καθηγητής ταμπουρά και μουσικής,
  • Γρηγόρης Κακούρης μουσικός-καθηγητής.

Παραδοσιακούς χορούς, απ’ όλη την Ελλάδα, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου ΕΛ.ΠΑ.Χ.Ο με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γεώργιο Φραγκάκη.
Συνολικά, διαγωνίστηκαν 19 άτομα, όλων των ηλικιών, στο δημοτικό τραγούδι και στο παραδοσιακό όργανο. Για κάθε κατηγορία είχε αθλοθετηθεί ένα χρηματικό βραβείο ποσού 500 ευρώ. Το βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εκτέλεσης δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες, δόθηκε στον κ. Δημήτριο Καραχάλιο, 19 ετών, φοιτητή Φιλολογίας, από το Άστρος Κυνουρίας, για το τραγούδι: «Απόψε τα μεσάνυχτα» (Σινασός Μ.Ασίας). Το βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εκτέλεσης δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών, δόθηκε στις αδελφές Γεωργία και Παναγιώτα Συριοπούλου, 8 και 10 ετών, αντίστοιχα, από την Τρίπολη για το τραγούδι: «Αηδόνι εκελάηδαγε». Το βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εκτέλεσης μουσικού οργάνου, δόθηκε στον κ. Χρήστο Χάρη, με καταγωγή από την Ήπειρο, που διαγωνίστηκε στο κλαρίνο για το μουσικό κομμάτι “Κλάματα”. Το βραβείο στην κατηγορία για το σπάνιο και ανέκδοτο τραγούδι δόθηκε στην κα Ανέτα Γεωργουλοπούλου, από την Ηλεία, για το τραγούδι “Πήρα την ακροθαλασσιά”. Τα βραβεία ανακοίνωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγήτρια κα Βασιλική Παναγιωτοπούλου και τα έδωσαν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λαγκαδίων κ. Παναγιώτης Τσαφαράς.
Οι καλύτερες ερμηνείες και εκτελέσεις θα εκδοθούν σε δίσκο cd με τη φροντίδα του Δήμου Γορτυνίας.
Παρόντες ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ.Πέτρος Ζούνης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και μέσων ενημέρωσης.

Τον Σύνδεσμό μας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, καθηγητής κ. Σπύρος Γ. Μουρούτσος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Κάππος και πολλά μέλη μας.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.